Instrumenten voor Kleuters

Elke lierbouwer bouwt een instrument voor jong en oud. Elke lierbouwer legt zijn unieke specifieke kracht in zijn instrumenten waardoor lierbouwers soms juist voor een bepaalde specifieke doelgroep geschikt zijn.

Voor Kleuters bijvoorbeeld zijn de ‘Kinderliertjes’ geschikt. Sommige scholen stellen zelf instrumenten ter beschikking, zoals in Almere en Harderwijk. Ouders verkopen soms ook hun Kinderliertje, en bieden deze aan op verschillende websites zoals AntroVista, of Marktplaats. Om inzicht te krijgen in welke merken een goede kwaliteit dan wel prijsverhouding hebben, volgen hieronder een aantal mogelijkheden:

AURIS 

GÄRTNER

CHOROI 

 • AURIS

  Herkomst: Attelier is gevestigd in Järna, Zweden.

  Prijs-kwaliteitsverhouding: De beste keus!
  De vorm is rond en heeft een schelpachtig uiterlijk, en daardoor vriendelijk voor het jonge kind. De klank is engelachtig en stralend, wat uitnodigt tot spelen. Helaas worden deze liertjes in Nederland veel te duur verkocht!

  Soorten: De Kinderliertjes worden in verschillende vormen gebouwd. De ‘ronde schelp’ zoals hierboven op de foto staat afgebeeld is de goedkoopste, en is pentatonisch gestemd met 7 snaren. Deze zijn het meeste geschikt voor de jonge Kleuter. Ze worden ook gebouwd met 12 snaren, diatonisch gestemd. Pentatonische stemming is wel mogelijk. Deze zijn meer geschikt voor de oudere Kleuter.

  Bijzonderheden: Bij de 12-snarige kinderlier gebruikt AURIS gekleurde snaren waardoor ze makkelijker te herkennen zijn!
  Ook bouwt AURIS lieren voor linkshandigen.

  Waar te koop: Op de website van AURIS is een lijst te vinden met dealers in Europa en andere continenten. In Nederland zijn geen dealers, volgens AURIS. Als je op internet gaat zoeken tref je wel websites waar ze te koop aangeboden worden, maar veel te duur!
  Vrije Scholen kunnen wel via Mercurius het liertje bestellen, een aanrader!
  Leerlingen kunnen eventueel via de Muziekpraktijk het liertje bestellen, voor een redelijke prijs!

 • GÄRTNER

  Herkomst: Attelier is gevestigd in Konstanz, Duitsland.

  Prijs-Kwaliteitverhouding: De prijzen van GÄRTNER zijn niet geheel duidelijk, maar de tweedehands instrumenten die aangeboden worden liggen tamelijk hoog omdat GÄRTNER wordt gezien als de herontdekker van de lier, wat feitelijk klopt. (Samen met Edmund Pracht). De lieren hebben ook een ronde vorm, en hebben daaroor ook een vriendelijk karakter.
  De klank lijkt veel op de ouderwetse klank van de lieren in vorige eeuwen: nasaal, maar hebben wel de meest ‘warme’ klank in vergelijking met alle andere merken (uitgezonderd de David-Lier van Bart Sierhuis en Albert ter Beek). Conclusie: Hoge prijs, voor een goed gebouwd instrument met een wat nasale klank.

  Soorten: Voor Kleuters is de ‘Kinderlier’ geschikt, 12 snaren diatonisch gestemd. (Eventueel pentatonische stemming mogelijk).

  Bijzonderheden: GÄRTNER speelt alle soorten instrumenten voor, en geeft uitgebreid advies bij het uitzoeken van een instrument, zoals de website vermeld. Omdat dit een persoonlijke aangelegenheid is, verkopen zij geen instrumenten via internet.

  Waar te koop: GÄRTNER verkoopt alleen zijn instrumenten in haar atelier in Konstanz. Daarvoor kun je telefonisch contact opnemen voor een afspraak. Op de website staat wel een catalogus, maar geen prijzen. In Duitsland worden wel veel tweedehands instrumenten te koop aangeboden en er zijn verhuurbedrijven die instrumenten verhuren. In Nederland zijn ze veel zeldzamer.

 • CHOROI

  Tweede van rechts is het 'Kinderharpje', uiterst links is het 'Kinderliertje.
  Helemaal onderaan is een 'Bourdonlier'

  Herkomst: Oorspronkelijk een Nederlandse lierbouwer die zich onderscheid door zijn inspiratie uit de antroposofie, met ateliers in Duitsland, Zwitserland, Zweden en Tsjechië.

  Prijs-kwaliteitsverhouding: De lieren van CHOROI zijn opvallend hoekig. Wel rond afgewerkt zoals bekend in de antroposofische architectuur en bouw. De ‘Kinderliertjes’ hebben 12 snaren diatonisch gestemd. De klank is nogal nasaal. De prijs voor een ‘Kinderliertje’ is behoorlijk, zeker in verhouding tot het toonbereik.

  Daarnaast bouwt CHOROI zogenaamde ‘Kinderharpjes’, die je ook veel ziet in vrije scholen. Naast het feit dat deze benaming niet klopt, is het ‘harpje’ aan de onderkant zeer strak en hoekig, en de teren kleutervingertjes moeten erg veel moeite doen om er een beetje toon uit te halen. Stemming is pentatonisch, verdeeld over 7 snaren. In verhouding met de prijs zijn deze ‘harpjes’ duur.

  Soorten: Het ‘Kinderharpje’ kan bespeeld worden door de jongste kleuters, het ‘Kinderliertje’ heeft een iets groter bereik, waaraan juist de oudere kleuter meer behoefde heeft.

  Bijzonderheden: Aparte lierbouwer die interessant is binnen de antroposofie.

  Waar te koop: CHOROI heeft een web shop. (Inclusief prijslijsten, en catalogus.)

Instrumenten vanaf de Onderbouw

Kleine Sopraan David Lier gebouwd door Albert ter Beek. Foto: Heleen Schakel.

In de onderbouw (basisonderwijs Klas 1 t/m 6) hebben kinderen al een goede basis opgebouwd die hen inspireren zich verder te ontwikkelen. Ook beginners die geen muzikale ervaring hebben genoten zij toe aan het ontdekken van een groter gebied in het Land van Muziek. Door hun geestelijke en lichamelijke groei, hebben zij daarom behoefte aan een groter instrument.

Een kleine- of grote sopraanlier voldoet al aan deze behoefte. Zelfs volwassenen die muzikaal begeleiden bij schoolactiviteiten kunnen met een sopraanlier een goede bijdrage geven.

In princiepe bouwt elke lierbouwer sopraanlieren tot en met concertlieren.

Echter is er één bouwer in Nederland die de lier in jaren '70 een grote stap vooruit heeft gebracht door zijn unieke bouwtechniek. 

Het betreft De David- Lier ontworpen door Bart Sierhuis. Er staan af en toe tweedehands instrumenten op sites als www.antrovista.com en www.marktplaats.nl

Wilt u meer informatie over dit bijzondere instrument, neemt u dan Contact op met Irmin Everbag.

Instrumenten vanaf de Bovenbouw

Achter: Concertlier, Voor: alt-sopraan. (Gebouwd door Bart Sierhuis)

In de bovenbouw (Klas 7 t/m 12) wordt het Land van Muziek steeds groter, en komen er ook aspecten bij zoals het lezen van de bassleutel. Dan is het fijn om op een alt-sopraanlier te spelen, waarbij ook het basregister vertegenwoordigd is.

Uiteindelijk bestaat er nog de grootste lier: de Concertlier. Dit insrument brengt het sopraan-, alt,- tenor,- en basregister samen. In bepaalde baspartijen en klavierpartijen kan D(#) en C(#)- groot octaaf voorkomen, die alleen de concertlier heeft.

Omvang Alt-sopraan: C3-E groot octaaf, 45 snaren

Omvang Concertlier: D3-C groot octaaf, 52 snaren