Visie

Voor kinderen kan de zuivere klank van de lier en kinnor, waarbij ze zingen vanuit het hart, een vruchtbare invloed hebben op het zielenleven. In deze tijd is het van groot belang de kinderen weer 'kind' te laten zijn, door bijvoorbeeld een muzikaal verhaal te laten klinken, waarin het kind zijn eigen fantasie kan beleven.

Kinderen worden door deze muzikale wandeling door het Land van Muziek weer blij, en zijn even helemaal stromend bezig. Zo worden de harde invloeden van buitenaf toegedekt. Het astraal lichaam gaat weer stralen! Soms kun je na een vruchtbare les de warmte ervaren. Zo ontwikkelen ze spelenderwijs hun motoriek, de stem, en maat- en ritmegevoel.

Een stukje uit een les met de jongste kinderen                               

Stromend vertellen 'Wind en Regen' hun verhaal aan het jongste kind (kleuters). Zo stappen we door het bos, waar de kabouters het hout hakken voor het vuur. Of we gaan naar 'De golfjes van de Zee, die brengen mooie dingen mee'. Daarna gaan we verder, en komen we langs een winkel waar we wat lekkers kopen (met gouden, zilveren of bronzen centjes).We zingen en spelen kleine eenvoudige melodietjes, en soms ook al liederen uit de klas, zoals 'Stralend stijgt de zon omhoog'. Soms vertellen de kinderen hun belevenissen van alledag in een eigen bedacht lied, dat ze zelf zingen en spelen. Altijd sluiten we af met een kort spelen en zingen: 'Tot de volgende keer'.

Kinderen in de onderbouw (Klas 1 t/m 6) leren ook het notenschrift te lezen. In hun schrift leren de kinderen ook de muzieknoten te tekenen. Daardoor nemen kinderen het makkelijker op, en gaat het stromen in hun lichaam.

Vanaf klas 4, wordt het muzikale verhaal verteld vanuit de stukjes die ze spelen van klassieke componisten, maar ook volksmuziek en liedjes uit de klas. Gevorderden verdiepen zich meer in de muziektheorie.

Kinderen die vaal angstig of depressief zijn, gaan vaak na de les stralend uit de klas naar huis, en vertellen hun ouders hoe goed ze het kunnen. Dit brengt harmonie en geeft ze zelfvertrouwen. Hier ligt ook de nadruk op! Doel is dat de kinderen met een fijn gevoel uit de les komen.

Ook voor ouders kan het fijn zijn een kind te horen in hun muzikaal verhaal. Sommige ouders vinden het fijn om met hun kinderen mee te spelen en/of te zingen. Het geeft rust, vreugde, warmte en licht.

Zo kunnen deze lessen een hulp zijn voor jong en oud, om een vrij, warm mens te mogen zijn!