Een persoonlijke noot van Juffie Irmin

Juffie Irmin in de tuin van Der Polderhof te Bunderhee (Duitsland). Foto: HJ

Ik ben Irmin Everbag, muziekpedagoog, en geef (David)-Lierles en AMV-lessen (Algemene Muzikale Vorming). Vele leerlingen en ouders zijn na 46 jaar de revue gepasseerd. Ik woon op een mooie plek in de provincie Groningen, waar ik in een woonboerderij samen met Hans mijn man, en dochter Mila, 3 Friese paarden, 3 Bearded Collie honden, 4 katten en 2 cavia's geniet van de rust en ruimte.

Op mijn vierde jaar ben ik begonnen met lierlessen en op mijn achtste jaar met pianolessen. Later op mijn achttiende jaar hobo. Met deze basiskennis sloot ik mijn opleiding schoolmuziek aan het conservatorium af, om daarmee de bouwstenen te creëren die een prachtige praktijk realiseerde waarin ik heel veel mooie lieve en warme ouders en leerlingen heb mogen ontmoeten! Veel dank aan deze fijne herinneringen! 

Biografie

Irmin Everbag voltooide HBO-Schoolmuziek (A) aan het Muzieklyceum te Hilversum. (Tegenwoordig het Amsterdams Conservatorium). Daarnaast studeerde ze Hobo, niet afgemaakt. Later pakte ze deze studie weer op bij muziekpedagoog Huib Nieuwenhuizen, verbonden aan het Amsterdams Conservatorium.

Al voor haar studie aan het Conservatorium inspireerde muziekpedagogiek haar tot het volgen van lessen bij Annemarie Loring, Heilpedagoge gespecialiseerd in muziekpedagogiek verbonden aan het Rudolf Steiner Insitut te Kassel, Duitsland. Als 18-jarige was dat een grote uitdaging om voor een groep verstandelijk beperkte kinderen  een muziekles te geven op lier, die zijzelf ook nog leerde te bespelen. 

Jarenlang volgde ze intensieve klavecimbellessen bij Leni van Manen - van der Lee, Hoofdvakdocent Klavecimbel aan het Utrechts Conservatorium, waardoor ze zich meer verdiepte in het goed muzikaal begeleiden van haar leerlingen.

Na haar muziekstudie werkte ze als Hoofdvakdocent Muziek afdeling Kleuters aan de Vrije Pedagogische Academie (VPA, tegenwoordig Vrije School PABO Hoge School Leiden), en nam staatsexamens af voor de Kleuterleidsteropleiding. Daarnaast gaf ze ook muzieklessen aan verstandelijk beperkten in de Zonnehuizen Veldheim & Stenia te Zeist.    

Door de bloeiende muziekpraktijk aan huis, werd het moeilijk deze werkzaamheden te blijven combineren, en stopte met werken op de VPA.

Ruim 45 jaar organiseerde Irmin in haar muziekpraktijk te Zeist velen leerling uitvoeringen, huiskamerconcerten, ensembleprojecten, en projecten met leerlingen in musea en tentoonstellingen. Verder begeleide ze kerstspelen en andere toneelstukken op Vrije Scholen, speelde op verzoek bij verschillende verenigingen, en gaf workshops en AMV-lessen.

Tevens verscheen Irmin in het televisieprogramma 'Puur Natuur' van de TROS in 1999. 

Binnen schoolse Muziekpraktijk                                                       

Sinds 1997 werkt Irmin in een uniek gevormde binnenschoolse, maar opzichzelf staande muziekpraktijk, ondergebacht in 4 Vrije Scholen:

  • VS Valentijn te Harderwijk (1997)
  • VS Raphaël te Almele (2004-Juli 2016)
  • VS De Toermalijn te Meppel (2014)
  • VS Michaël te Zwolle (2015) 

Naast dat kinderen en medewerkers van de school er zelf veel aan beleven, dragen ze zelf ook bij aan demuzikale begeleiding van Jaarfeesten en andere activiteiten binnen de school.

In 2007 stopte ze met haar muziekpraktijk aan huis, en verhuisde naar het rustieke weidse Oost-Groningen, om daar haar inspiratiebron, passie voor paarden, optimaal te kunnen benutten.

Antroposofie                                                                                                                 

Irmin Everbag groeide op in een antroposofisch gezin: Haar vader, Frans Everbag, was Klassenleerkracht en Schoolhoofd van de Zeister Vrije School, en haar moeder Dina Zwitsers was ook nauw betrokken bij de school en gaf o.a. handwerkles, en was daarnaast heilpedagoge op de Zonnenhuizen Veldheim & Steniate Zeist, en gaf spraaklessen aan huis. Zelf volgde ze vrije schoolonderwijs tot de 9de klas.

Irmin Everbag verdiepte zich verder in intuïtieve ontwikkeling en 'het creëren vanuit je bron' door cursussen te volgen bij o.a. John Kalse (School of Light).

Paardenballet: Tanzen mit den Seele

Irmin met haar Danspartner Jorn op Der Polderhof. Foto: HJ

Der Polderhof te Bunderhee, Duitsland is Juffie Irmins (als leerling) haar tweede thuis. Friesenpferdegestüt Brümmer onderwijst de Klassieke Academische Rijkunst: Een thuis voor Paard & Ruiter die de passie voor harmonie, liefde, en ontwikkeling en hechte vriendschap ambieert! De school voor Paardenballet: Tanzen mit den Seele (Dansen met de ziel). 

Als Irmin vrijdagavond van haar lesdagen thuiskomt, gaat een deur open naar een andere wereld: de wereld van kracht en vertrouwen, van passie en vreugde, en onvoorwaardelijke liefde! Haar drie Friese paarden Wobke, Jorn en Abbahya nemen de muziek over, en dansen een prachtig ballet op muziek van b.v. Josef Strauss. 

Als Juffie Irmin terug komt van les op Der Polderhof, verteld ze trots hoe Wobke en Jorn al weer een pas vooruitgaan in piaferen en passageren. (Ritmische bewegingen). Zo komt ze steeds een stapje dichter bij haar droom: Net zo mooi kunnen dansen als de 'Witte Parels' van de Spaanse Rijschool te Wenen. 

Voor de stal hoeft ze in elk geval niet naar Wenen: Der Polderhof is het paradijs voor paard en ruiter. De prachtiige klassieke poorten en doorganngen laten je wegdromen alsof je in het klassieke Wenen bent. Maar ook de liefde en intensheid waarmee de paarden getraind en verzorgd worden is ongekend!